Gaziantep Lezzet Durakları

Gaziantep Lezzet Durakları

 

Türkiye’nin yöresel lezzetleri ansiklopedisine göre 81 ilimize özgü toplam 2.200 adet kayıtlı yerel yemek ve içeceğimiz var. Lezzet haritamızda en yoğun çeşitliliğe sahip mutfağı ise, tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içeceği ile Gaziantep.

Binlerce yıl kervan yollarının kesişim noktası, ticaret, zanaat ve sanayinin merkezi olmuş Gaziantep, birbirinden güzel hanlara, camilere, taş evlere ve Zeugma gibi değerli müzelere ev sahipliği yapan şanlı bir şehrimiz. Tabii ki Gaziantep denince en önemli iki değer, efsane lezzetleri ve kalbimizin sahibi.

 

Beyran, katmer, lahmacun, simit kebabı, malhıtalı (mercimekli) köfte, yuvalama, eşkili ufak küfte, yağlı köfte, iç katması kısırı, tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, soğan kebabı, yeni dünya kebabı, sarımsak kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu gibi çeşit çeşit yemekleri ile Gaziantep Türkiye’nin en zengin mutfağı.

 

Farklı kültürlerin harmanlandığı lezzet mirasını deneyimlemeniz için sizler ile en doğru Gaziantep lezzet duraklarını PERONN olarak derledik. 

Lezzet Rotaları


Gaziantep Kahvaltıları:

Antep’te günler erken başlıyor. Beyran çorbası, cartlak kebabı, ciğer kavurması, katmer tatlısı ile yöresel Antep kahvaltıları bol enerjili ve bizden epey farklı.

  • Kısık ateşte uzun uzun pişen koyun eti suyuna eklenen pilav, sarımsak ve biberin kızgın ateşte harlanması ile hazırlanan acılı ‘beyran çorbası’ şehrin en gözde kahvaltısı. Beyran çorbası ile güne başlamak için doğru adresler: Metanet lokantası (Kozluca Caddesi No:11), Aşina Restoranda (İncili Pınar Mah. Muammer Aksoy Bul. Anadolu İş Han Altı), Sakıp Usta ve Çeşni Restoran 
  • Antep’te güne tatlı başlama geleneği de var. Antep’e özgü Katmer tatlısı, el hamuru arasına öğütülmüş Antep fıstığı, süt kaymağı ve az şeker konup, üzeri yağlanıp taş fırına verilen, odun ve fıstık kabuğu ateşinde pişirilip servis edilen nefis bir lezzet. Çıtır çıtır katmeri tatmanın en doğru adresleri: Zekeriya Usta(Çukur Mah. Körükçü Sok. B Hilmi Geçidi No: 16/C-D Şahinbey), Ebrar (Eski Gümrük Cad. No:29/B, Şahinbey) ve Orkide Pastanesi (Gaziamuhtarpaşa Bul No:17 Şehitkamil).
  • Anteplilerin sabahları 05:00 - 07:00 arası bir başka kahvaltı tercihi ise Ciğer Kebabı ve Kavurması. Ciğerciler sadece erken saatte açık, saat 7:30’dan sonraya bir şey kalmıyor. Küppe isimli dürüm ekmeği içinde yenilen kömür ateşinde şişte pişmiş ciğer kebabı ve soğanlı, baharatlı ciğer kavurmasının en iyi adresi ise Ali Hayda Usta. (Dere Kenarı sokak) Ciğeri yerken yanında bir Antep geleneği olan ‘nohut dürüm’ün de tadına mutlaka bakın. Diğer iyi ciğerciler ise: Ciğerci Mustafa - Asef Usta(Bayramoğlu Sokak 1/B, Gaziantep), Dürümcü Recep Usta (İncirlipinar Mah. 1 Nolu Cad. No:9, Şehitkâmil), Löküs Ciğer (Sefer paşa Mah. Dere Kenarı Sok. Kültür Yolu. No:25) ve Köşk Kebap (Yaprak Mah. Kepkep Sok. No:26)


Antep Kahve Durakları:

  • Eski çarşı içinde Antep’in tarihi kahvecisi Tahmis Kahvesi, kahvenizi veya zahter çayınızı yudumlamak için en otantik adres. Yüksek ahşap tavanlı, asma katlı, renkli camlı mekânın her köşesi şehrin tarihinin izlerini taşıyor.
  • Tarihi Gümrük Han'ında Kahveci Sedder Bey’in ‘çift renk, çift tat’ ismi ile meşhur Osmanlı ‘dibek’ kahvesinin tadına bakın.
  • Bey mahallesinde eski bir Ermeni köşkü olan Papirus Kahve ise başka bir cevher. Bahçe içinde iki katlı tarihi bir köşke sarmaşıkların altında menengiç kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

 

     


    Öğle Yemeği Adresleri:

    • Hem baklavaları hem de kebapları ile Antep’in sembolü haline gelmiş İmam Çağdaş haftanın her günü açık ve dolup taşan bir tarihi restoran. Gavurdağı salatası ve yayık ayranı eşliğinde biberli çıtır çıtır incecik Antep lahmacunu, Ali Nazik ve soğan kebabı ile geleneksel bir Antep öğle yemeği yiyin. İmam Çağdaş’ta yemek sonrası meşhur baklavasını yemeden olmaz. Baklava ustalarının meşe fırında pişirdiği Antep fıstıklı tereyağlı, şerbetli, çıtır çıtır havuç dilimi, şöbiyet dolama ve bülbül yuvasının tadına bakın.
    • Eğer İmam Çağdaş’ta yer bulamazsanız, kebap ve baklavaları yine çok lezzetli olan Çavuşoğlu’nda yiyebilirsiniz (Eski Saray Cad. 11/B). Çavuşoğlu’nun da süzme yoğurt, sarımsak, közlenmiş patlıcanlı şişte pişmiş Ali Naziği çok meşhur.
    • Gaziantep’in kebap fenomeni ise Halil Usta. Nar ekşili hafif acılı kaşık salatası ile başlayıp, Halil ustanın efsane kebaplarından küşneme, patlıcan kebabı, cartlak kebabı, simit kebabının tadına varın. Orijinal lokantası Karşıyaka’daki Tekel Cad. Öcükoğlu Sokak No: 6'da. Geçen senelerde oğlunun açtığı 2. şube ise Abdülkadir Aksu Bulvarı 96 numara üzerinde.
    • Adana yolu üzerinde Baspınar Organize sanayi mahallesinde yer alan Küşleme Et Lokantası’nın, yine Antepli Hüseyin ustanın ellerinden çıkmış küşneme ve lahmacunu enfes.
    • Antep’in geleneksel ev yemeklerini tatmak isterseniz yöresel yemeklerinin en meşhur adresi Aşina Restoran. Esnaf lokantası ambiyansında yuvalama, mumbar dolması, analı kızlı sulu köfte, kuru patlıcan dolması, Antep kara kavurmasını burada tadabilirsiniz. Aşina’da yer yok ise, ekşili köfte yuvalaması, cacıklı Arap Köftesi ve kapamalı Frig pilavı ile Yörem (İncili Pınar Mah. 3. Cad. 15. Sok. Ali Bey Apt. No:2/C) doğru adres. Mehmet Aksoy bulvarı No:51’deki Cıncık ise yöresel mutfağı tadabileceğiniz diğer bir adresler.

     

    Baklava Adresleri:

    • İmam Çağdaş’tan sonra Gaziantep’in en meşhur baklavacısı Koçak. Eski şehrin biraz dışında kalıyor, bu sebeple evinize dönüş yolunda uğrayıp kendinize ve sevdiklerinize kutu kutu baklava alabilirsiniz. En meşhur ve lezzetli baklavaları havuç dilimleri, bol fıstıklı kare dilimleri ve yaprak şöbiyetleri. Ancak mutlaka sabahtan arayıp baklavalarınızı ayırtın, havuç ve şöbiyeti o kadar rağbet görüyor ki öğle vaktine bitmiş oluyor. (Merkez: Ali Fuat Cebesoy Bulvarı, Şehit M. Engin Özdinç Sokak No:3, Şube: Gazi Muhtar Paşa Bulvarı No:29/G)
    • Oldu da Koçak’ta önceden baklava siparişi veremediniz ve istediğiniz ve de hiçbir baklava kalmamış, üzülmeyin tam karşısındaki Ayıntap'ta da gerçekten çok iyi bir baklavacı (Gazi Muhtar Paşa Blv. No:28).

       

      Akşam Yemeği Adresleri:

      • Bayaz Han içinde yer alan Bayaz Restoran şehrin en gözde ve şık restoranıKaşık salatası, tarhunlu börek gibi yöresel lezzetler ve farklı et yemekleri servis ediyor. Bayaz Han girişinde daha rahat ve samimi ortamı ve cümbüş müzikleri ile Bayaz Meyhane’de keyifli bir başka seçenek.
      • Kebap yemek isteyenler için doğru adres, çeşit çeşit kebapların yanı sıra birkaç yöresel lezzet ile Şirehan otelin içindeki meşhur Sahan.

      PERONN

        Bloga dön