27.02.2024

Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed Ali el-Huveyc,

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi görüşmesinin Libya’nın hızla imar ve inşasına yardımcı olacağını söyledi.

 

OpenAI’ın ihale usulüyle düzenlenen hisse senedi satışı sonucunda değerlemesinin 86 milyar dolara çıktığı öğrenildi. Haberde, satış işlemi sayesinde dileyen çalışanların hisse haklarını nakde çevirebildiklerine de yer verildi.

 

Microsoft Başkanı Brad Smith, başkent Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ABD merkezli şirketin Almanya’daki varlığını genişletmek için 2025 sonuna kadar yaklaşık 3,2 milyar avroluk yatırım yapmayı planladığını söyledi.

 

Ford, Çinli şirketlerle rekabet edebilmek için yeni bir elektrikli araç stratejisi üzerinde çalıştığını ve pil maliyetlerini azaltmak amacıyla diğer otomobil üreticileriyle işbirliği yapabileceğini açıkladı.

 

Stellantis, 2023 yılında net gelirini yıllık %6 artışla 189,5 milyar avroya çıkardı. Konuya ilişkin açıklama yapan Stellantis CEO’su Carlos Tavares, “Elde ettiğimiz rekor seviyedeki mali sonuçlar, sektörümüzde yeni bir küresel lider hâline geldiğimizin ve 2024’te de güçlü kalacağımızın kanıtı” ifadelerini kullandı.

 

TikTok’un Universal Music Group (UMG) ile anlaşamayarak birçok popüler sanatçının eserlerini platformundan kaldırmak zorunda kalmasının ardından Youtube, UMG ile anlaşması devam eden kısa video platformu Shorts’a müzik videolarını remix’leme özelliği getirdi.

 

TCMB verilerine göre Türkiye’nin Uluslararası Varlıkları 2023 sonu itibariyle 326,9 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi. Yükümlülüklerin gerilemesiyle aynı dönemde net uluslararası yatırım pozisyonu açığı da 285,2 milyar dolara geriledi.

 

Türk dizileri dünyada üçüncü sırada

Türkiye şu anda ABD ve Birleşik Krallık’ın ardından dünyanın en büyük üçüncü dizi ihracatçısı konumunda ve içerikler yalnızca Ortadoğu’da değil, Avrupa ve Latin Amerika’da da popülerliğini artırıyor. Türkiye’de haftalık yayınlanan ve her bir bölümü üç saati bulan diziler, diğer ülkelerde daha kısa bölümler hâlinde ekranlara veriliyor.

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine Haziran ayında başlayacağını ve yıl sonuna kadar toplam 75 baz puanlık faiz indirimine gideceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Kurumun ABD ekonomisinde 2024, yılına ilişkin büyüme tahmini ise %1,5’ten %2,4’e yükseldi.

 

Geçen hafta Almanya’daki yapay zeka altyapısına yapacağı 3,2 milyar avroluk yatırıma ilişkin programını duyuran Microsoft, İspanya’ya da 2,1 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

 

Inter, Microsoft’un tasarladığı çipleri üretmek üzere değeri 15 milyar doları aşan bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Bloomberg’de yer alan habere göre, çiplerin işlemciler ve yapay zeka uygulamalarında kullanılması bekleniyor.

Dahası : Intel ayrıca 18A adını verdiği yeni imalat teknolojisiyle dünyanın en hızlı çiplerini üreten firma unvanını, rakibi TSMC’den geri alacağını ve ardından gelecek 14A ile bu unvanı 2026 yılına kadar koruyacağını da savundu.

Bloga dön