25.03.2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim sonrasında KDV genel oranında bir artış olmayacağının altını çizerek, “Biz KDV genel oranını arttırmayacağız, %20 üst limit Kurumlar vergisini arttırmayacağız. Gelir vergisini arttırmayacağız. Ancak istisna muafiyetleri gözden geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca : Enflasyonda baz etkisiyle düşüş için Temmuz’u işaret eden Şimşek, “Enflasyon 3 Temmuz’dan itibaren düşmeye başlayacak. Çünkü çıktı açığı Temmuz’da eksiye dönüyor” açıklamasında bulundu. Şimşek ayrıca, bu yıl Sağlık Bakanlığı dışındaki tüm bakanlıklarda emekli olan personelin yerini doldurmak haricinde işe alımların kısıtlandığını söyledi.

TCMB, ilave sıkılaştırma adımları kapsamında nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarına uygulanacak faiz oranlarının hesaplama yönteminde değişiklik yapıldı.

Detaylar : Kararın ardından nakit avans ve KMH işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı %4,42’den %5.00’e, azami gecikme faizi oranı ise %4,72’den %5,30’a yükseldi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Alman iş dünyasına Türkiye’ye yatırım yapma çağrısında bulundu. Bakan Bolat, Alman iş dünyasının Türk iş dünyasıyla yapacağı ortaklıklarla çok daha büyük fırsatlar elde edebileceğini söylerken, önümüzdeki dönemin iki ülkenin ilişkileri için parlak olacağını ekledi.

Rusya’da rekor katılımlı devlet başkanlığı seçimlerinde henüz resmi olmayan sonuçlara göre oyların %87’sini alan Vladimir Putin beşinci kez zafer elde etti. 3 gün süren seçim sürecinde yapılan protestolarda 70’in üzerinde kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Putin’in beşinci kez başkan seçilmesi dünya basınına şöyle yansıdı :

“Putin, sadece tek bir olası sonucu olan seçimi kazandı” - The Wall Street Journal

“Yeni altı yıllık görev süresiyle Putin, Rus liderliğindeki konumunu güçlendirdi” - The New York Times

“Gerçekte hiçbir inandırıcı muhalefet adayının seçim yarışına katılmasına izin verilmedi” - BBC

“Putin, inandırıcı bir muhalefetten yoksun olan devlet idaresindeki seçimin ardından Rusya’daki tek adam yönetimini uzattı” - CNN International

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, bazı işlemleri önceki çiplerden 30 kat daha hızlı yaptığı söylenen yeni yapay zeka çipini tanıttı. CEO Jensen Huang, şirketin yıllık yazılım konferansında B200 “Blackwell” çipinin tanıtımını yaptı.

8 Mart haftasında banka kartı ve kredi kartı işlem adetleri, 324 milyonu aşarak Aralık ayının son haftasında rekoru geçti ve tarihi zirvesine yükseldi.

Microsoft, yeni kurduğu yapay zeka birimi Microsoft AI’ın operasyonlarını yürütmesi için Inflection AI’ın kurucu ortağı olan Mustafa Süleyman’ı CEO olarak işe aldı. Süleyman, Microsoft’un aynı zamanda Copilot, Bing ve Edge gibi yapay zeka ürünlerine de liderlik edecek. 

TCMB’den sürpriz ama gerekli faiz artırımı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 500 baz puan arttırarak %50’ye yükseldiğini açıkladı. Beklenmedik karar, piyasalarda şok etkisi yarattı. Bankanın gecelik faizinin de bundan sonra politika faizinin 300 baz puan üstü veya altında belirleneceği bildirildi. 

Bloga dön