14.02.2024

Dünyanın en büyük portföy yönetim şirketlerinden olan Vanguard’ın gelişmekte olan piyasalardan sorunlu portföy yöneticisi Nick Eisinger, Türkiye’nin ekonomi politikalarındaki değişimi olumlu bulduklarını ifade ederek, politikalardaki dönüşümün Türkiye’deki varlıklara yabancı ilgisinin geri dönmesinin de yolunu açacağını söyledi. Eisinger ayrıca, son dönemde TL cinsi DİBS’lerle ilgilendiklerini de aktardı.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi amacıyla 4,5 milyon konutun analiz edildiğini açıkladı. Şimşek, vergi uyumunu artırmak amacıyla yasal işlemlerden önce 200 bin mükellefe kısa mesaj yoluyla hatırlatma yapıldığını belirtti.

 

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 2023 yılında 56 şirket halka arz edilirken, halka arzdan toplanan tutar 79,79 milyar oldu. Yatırımcıların halka arza toplam katılım sayısı ise 123 milyon 881 bin 239 seviyesinde gerçekleşti.

 

Pegasus Hava Yolları, ChatGPT teknolojisini seyahat asistanı FlyBot’a entegre ederek “ChatGPT ile Seyahatini Planla” hizmetini kullanıma açtı. Pegasus böylece yapay zeka asistanı ile seyahat planlama hizmeti sunan Türkiye’deki ilk havayolu şirketi oldu.

 

Vestel’in 2015 yılında kurduğu kurumsal yatırım şirketi Vestel Ventures, ABD merkezli Elevation’la ortak oldu. Otomotiv ve güç elektroniği çipleri üreten Elevation Microsystems, elektrikli araçlar için yeni nesil geniş bant aralığı teknolojisini kullanan sistem çözümleri geliştiriyor. Yatırımla birlikte, Elevation’ın geliştireceği yeni çipleri Vestel’in kendi mobilite ürünlerinde kullanması bekleniyor.

 

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini kabul etti. 4 saatten uzun süren oturumun ardından yapılan oylamada 287’si kabul, 55’i red, 4 çekimser olmak üzere 346 oy kullanıldı. Böylece İsveç, NATO’nun 32. Üyesi olmaya bir adım daha yaklaştı.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-kur emeklilerimizin aylıklarının Ocak 2024 itibariyle 6 aylık artış oranını %49,25’e yükseltiyoruz. Böylece bu yıl tüm emeklilerimizin aynı oranda artış almasını sağlıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Riot Games, küresel işgücünün %11’ine karşılık gelen 530 çalışanının işine son vereceğini duyurdu. Çalışanlara özel iletilen ve işten çıkarılacak kişilere ödenecek tazminat ve diğer yan hakların detaylarına yer verilen bir mesajda, sürecin “saygı ve nezaket çerçevesinde” yürütüleceği vurgulandı.

 

Microsoft; geçen yıl 69 milyar dolara satın aldığı Activision Blizzard da dahil olmak üzere oyun birimlerinden 1.900 kişinin işine son vereceğini duyurdu. Birim başkanı Phil Spencer, işten çıkarmaların şirketin bu alandaki 22 bin kişilik işgücünün yaklaşık %8’ine karşılık geldiğini bildirdi.

 

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, 2023’te 6 ana üründe yurt içi satışlar yıllık bazda %14 artarken üye firmaların ihracatları %10 seviyesinde azaldı. Toplam satış miktarı yıllık bazda %4 gerilemeyle 33 milyon adet oldu.

 

20 yılda asgari ücret 100 katına çıkarken işçi emeklisi maaşı 44 katına çıktı.

 

TCMB, Ocak ayı toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda 250 baz puan artırarak %45 seviyesine çıkardı. Karar metninde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği mesajı verildi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye F-16 satışını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 savaş uçağının satışı ve mevcut F-16’ların modernizasyonu konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulundu.

Bloga dön