Jekyll & Hyde: Bir Broadway Müzikali

Jekyll & Hyde: Bir Broadway Müzikali

Ülkemizde müzikal denilince, adıyla özdeşleşen, herkesin hemfikir olduğunu düşündüğüm en önemli isim Egemen Bostancı’dır. Türkiye’de sergilenen ilk müzikal, 1980 yılında yapımcılığını Egemen Bostancı’nın, senaryo ve yönetmenliğini Haldun Dormen'in yaptığı “Hisseli Harikalar Kumpanyası” ilk kez İstanbul’da sahnelenmiştir. Kadrosunda yer alan Erol Evgin, Nevra Serezli, Mehmet Ali Erbil, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Ayten Alpman, İlyas Salman, Belkıs Dilligil gibi isimleri Ankara turnesinde izlemek büyük bir keyif olmuştu. O’nu sonraki yıllarda Emel Sayın, Şener Şen, Mehmet Ali Erbil, Ayşen Gruda, Adile Naşit ve İlyas Salman’ın da aralarında yer aldığı “Neşe-i Muhabbet” izledi. Daha sonra “Yedi Kocalı Hürmüz” ve sonrasında “Şen Sazın Bülbülleri” gibi önemli müzikalleri yine Egemen Bostancı prodüksiyonu ile izleme imkanımız oldu. Eva Peron’un hayatını anlatan “Evita” Müzikal’inden sonra müzikal severler için uzun süren bir boşluk oldu. Bu boşluğu, bir Broadway klasiği olan “Jekyll & Hyde: Bir Broadway Müzikali” doldurduğunu düşünüyor ve gösterdiği başarıdan dolayı yeni kaliteli müzikallere öncülük edeceğine inanıyorum. Bugün size çok beğendiğim ve üç kez izleme imkanı bulduğum bu müzikalden bahsetmek istiyorum.

İskoç yazar Robert Louis Stevenson tarafından 1886 yılında yayımlanan klasik gerilim romanı “Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde”, müzikal olarak önce Teksas’ta daha sonra ise Broadway’deki performansı aynı zamanda kayda alınarak, sahne performansı film olarak geniş bir kitleye ulaşmıştır.

Jekyll & Hyde, ülkemizde Antre Production tarafından muhteşem bir prodüksiyon ve ekiple “Jekyll & Hyde: Bir Broadway Müzikali” olarak 23 Ekim 2022 tarihinden itibaren İstanbul Zorlu Center’da sahnelenmeye başladı.

Yönetmenliğini Taner Tunçay, genel sanat yönetmenliğini Malcolm Keith Kay, müzik direktörlüğünü Sabri Tuluğ Tırpan, koreografisini ise Seda Özgiş Kaleci’nin üstlendiği müzikal, 45 kişilik muhteşem bir ekip tarafından sergileniyor.

Yazarın gördüğü bir rüyadan yola çıkarak yazdığı öyküde, babasının zihinsel sorunlarına çözüm bulmak ve ona yardım etmek isteyen Dr. Jekyll Hyde, insan doğasındaki, “iyi” ve “kötü”yü birbirinden ayırmak ve kötüyü ortadan kaldırmak için deney yapmayı planlar. Fakat bu hiç de kolay olmayacaktır.  Hazırladığı formülü kendi üzerinde dener, iki farklı ruhu bedeninde taşıyan Dr. Jekyll Hyde’ın, iyi ve kötü arasında verdiği mücadele kendisinin de tahmin edemeyeceği olaylara ve bir sona sebep olur.

Sahnede, iyi ve kötünün aynı bedendeki mücadelesini canlandıran Hayko Cepkin, muhteşem performansı ile kendini soluksuz izleyen seyircilerini büyülüyor. Hayko Cepkin’i izlerken Robert Louis Stevenson’un rolü Hayko Cepkin için yazmış olabileceğini düşünmeden edemiyorsunuz. Sanırım bu rolü hakkıyla canlandıracak tek kişi Hayko Cepkin’dir. Sahnede iki karakteri aynı vücutta birleştirmesi, iyi ve kötüyü aynı anda canlandırması, muhteşem sesi, teatral yeteneği ve sahne hakimiyetiyle sahnede devleştiğine şahit oluyor uzun süre etkisinden çıkamıyorsunuz.

Hayko Cepkin çok zor bir rolün başarıyla üstesinden geliyor. Tabii ki Hayko Cepkin sahnede yalnız değil.

Ona eşlik eden değerli isimler: Öznur Serçeler, Nermin Koçak, Umut Kurt, Cenk Bıyık ve Fatih Al,Tuncay Çağıl, Işık Tolgay, Miray Akovalıgil, Alper Alpman, Buket Bahar, Elerki Taşkın, Oğuz Turgutgenç.

Yine bu muhteşem gruba eşlik eden 18 kişilik ensemble: Aysu Akyağcı, Beren Demirci, Beril Korkmaz, Eda Mimaroğlu, Ferhat Akgün, Gamze Çelik, Güney Erdoğan, Halise Eryılmaz, Hazal Aracı, İldeniz Emre Fığlalı, İlteriş Berat Bakırhan, İris Göğüsgeren, Özge Çeçen, Serra İzmiroğlu, Sevda Sezek, Su Lara Aslan, Ünal Kantarcı, Yağmur Elif Seber.

Pole Dans: Berfin Karayaka.

Orkestra: Ekin Cengizkan, Erkan Karaosman, Onur Ermez, Poyraz Kılıç ve Sinema Senfoni Orkestrası’dan oluşuyor.

 

Aytül Sanalp

 

 Aytül Sanalp Kimdir?

Erzurum doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladım. Anadolu Üniversitesi İktisat ve Kültürel Miras ve Turizm Bölümü, Gazi Üniversitesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği yüksek lisans mezunuyum. Uzun yıllar üst düzey bürokratlara danışmanlık ve asistanlık yaptım. Fırsat buldukça yurt içi ve yurt dışı seyahat etmeye çalışıyorum. Online dergilerde yazı yazıyorum. Tenis hakemliği yapıyorum. Sanat tarihi, arkeoloji ilgi alanlarım. Müzik dinlemek, resim yapmak, kitap okumak, opera, bale, tiyatro izlemekten keyif alıyorum.

Bloga dön