Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik

Trend Sürdürülebilir Deneyim Nedir?

Tüketicilere yönelik sürdürülebilir, teknolojik ekosistemi olan deneyimler sunmak trend oldu. Tabi önce, hedef olarak sadece gençlere yönelik bir eğilim gibi olsada, potansiyelinin tüm tüketicileri kapsayan modern tüketim  gibi görmeliyiz bu durumu. Sonuçta ileriye yatırım yapan tüm yerli ve yabancı markalar bu durumu geleceği şekillendirecek olan genç tüketicileri ön plana çıkararak bunu yapabilir. Son dönemde de çok duymaya alıştığımız sürdürülebilirlik, deneyim gibi anahtar kelimeleri niye şimdi markalar tarafından daha ön plana çıktı derseniz, gelin bu kavramları aşağıda inceleyelim.

                        Geleceğin Tüketicileri| Fotoğraf Kaynağı: http://idenfit.com

 

Neden Sürdürülebilirlik?

Bilmeyenler için sürdürülebilirlik, üretilen bir ürünün çevreye en az zararla geri dönüştürülmesi ve bunun uygun maliyetlerle yapılmasıdır denebilir. Sanayi devrine kadar inmesek bile konu hakkında, Henry Ford’a deyinmeden olmaz kendisi  Fordizm’in öncüsü ve uygulayıcısıdır. Fordizm modern anlamda standart, seri , band üretimini temel alan üretim modeli denebilir. Şimdi sürdürülebilirlik derken neredende bu konuya geldik derseniz, bu konu bir dönüm noktası olduğu için deyinmemiz gerekiyor. Eskiden pazara göre üretim, yavaş ve az miktarda yapılabiliyordu. Bu durum seri üretimle birlikte hızlı, ulaşılabilir ve talep fazlası üretime neden oldu, bu durumda yeni pazarlar ve farklı olma algısına doğru günümüze kadar bizi getirdi. Hızlı üretime ve tüketime alışmamız, kaynaklarımızı çabuk ve düşüncesiz bir şekilde kullanmamıza yol açtı. Neticesinde markalarda mevcut kaynakların azlığı, değişen dünya koşulları ve toplumun daha bilinçli talepleri doğrultusunda üretilen ürünün artık atık olarak değilde belli bir oranda geri dönüştürülebilir bir tüketim ürünü olduğu yeni bir pazarlama algısını oluşturdu.

 

Sürdürülebilirlik | Fotoğrafın Kaynağı: http://macrovector.com

                                          

Sürdürülebilir Deneyimlemenin Önemi

 Teknolojik bir ürünü hayatımıza adapte etmek, hayatımızı kolaylaştırması veya bize yeni ufuklar açması kulağa hala gelecekte olacakmış gibi geliyor. Bu geleceğin artık içinde yaşıyoruz. Teknoloji bizim tüketebilme potansiyelimizden hızlı gelişiyor sadece, geçen sene aldığımız en temel deneyim aracımız olan telefonlarımız daha taksitleri bitmeden bile eskimiş durumda. Yeni yazılımsal özellikleri ,geri dönüştürülmüş parça detayları ve geri dönüşümü kolay sağlanacak hammaddeler ile üretilmesiyle piyasada hem teknolojik hem çevre dostu olarak konumlandırılacak. Sürdürülebilirlik açısından bir markanın yapabileceği en karlı şekilde bize sunuluyor. Ürünlerin enerji tasarruflu, modüller olarak tamir edilebilecek olması ve güncel yazılımlarla destekli olması  satın alma kararlarımızı etkiliyor.

Telefon ile kahve makinemizi  kontrol etmek, artık yeterli değil geçmişte bile kalmış olabilir. Akıllı ev konseptlerinin hakim olduğu, sesli asistanlarımızın günlerimizi, haftalarımızı düzenlemesi yada ihtiyaçlarımızı bizden daha iyi analiz etmesi sürdürülebilir deneyimlemenin tam bir ekosisteme dönüşmesinin yaşamın içinden bir örnek olarak karşımıza sunuyor.

Neticesinden günümüzde her sene seri birbirleri ile konuşan akıllı ürünler çıkıyor. Maaliyetlerin daha da artmasıyla ürünün mekanik kısımlarıyla değilde yazılımıyla ön plana çıktığı, yazılımı tükettiğimiz bir noktadayız. Kullandığımız ev aletleri şahsi teknolojik ürünlerimizi ortak bir ağ tarafından kontrol etmemiz bizim deneyim konforumuzu daha da artıracak bir durum haline getiriyor. Sürekli haberleşen ve evde, işte veya trafikte bizi meta bir dünya ile saran bu durum bizim çevremizi daha iyi analiz etmemizi her adımımızda sürdürülebilirlik ilkesini deneyim ile birleştirip benimsememizi sosyolojik olarak artırıyor. Bu şekilde, teknolojik ürünlerin kullanımı, deneyim açısından daha çevre dostu, enerji verimli ve etik olarak uygun hale getirebiliyor.

 

                    Birbirine Entegre Cihazlar | Fotoğraf Kaynağı: http://groupon.com

 

Berkay Çolak

Bloga dön