Dünyayı Değiştiren 7 İlaç

Dünyayı Değiştiren 7 İlaç

İnsanlar binlerce yıldır şifa adına iksirleri yutmuş, buharları solumuş ve merhem sürmüşlerdir. Ancak sadece az sayıda maddenin tıpta temelde devrim yarattığı söylenebilir. Bu ilaçların yedisi, sizi şaşırtabilecek bazı gerçeklerle birlikte burada listelenmiştir.

7 - Paulescu'nun Pankreini

İnsülinin keşfi şüphesiz tıpta büyük bir atılımdı - keşfinden önce diyabet hastaları genellikle genç yaşta ölüyordu. Ancak Kanadalı bilim insanları Sir Frederick G. Banting ve Charles H. Best, meslektaşlarıyla birlikte genellikle hormonun keşfi ve izole edilmesiyle anılırken, Rumen fizyolog Nicolas C. Paulescu bu konuda onları geride bırakmış gibi görünüyor. Paulescu, 1916'da muhtemelen insülin olan “pankrein” adlı bir maddeyi izole etti, ancak kısa süre sonra I. Dünya Savaşı'nda görev yapmak üzere işe alındı. Sonunda bulgularını 1921'de yayınladı, ancak ertesi yılın başlarında Kanadalıların raporunun yayınlanmasıyla gölgede kaldılar.

Kanadalı bilim adamları Frederick G. Banting ve Charles H.'nin Laboratuvarda en iyisi, diyabetik bir köpek üzerinde insülin testi, 14 Ağustos 1921.

6 - Bayer : İki tane al ve Sabah bizi Ara

1899'da Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer & Co. (daha sonra Bayer AG), dünyanın en yaygın kullanılan ilaçları arasında üst sıralarda yer alacak bir ağrı kesici olan aspirini tanıttı. Şirket, aspirinin etken maddesi olan saf asetilsalisilik asidin sentezini Bayer kimyager Felix Hoffmann'a borçludur. Bununla birlikte, tanıtılmasından onlarca yıl sonra, eski Bayer kimyageri Arthur Eichengrün, bileşiğin sentez sürecini kendisinin icat ettiğini, Hoffmann'ın ise yalnızca prosedürü yürüttüğünü iddia ederek hakaret etti. Bayer, mucidin Hoffmann olduğu iddiasını savunuyor.

Toz halinde satılan erken bir şişe Bayer aspirin.

5 - Herkes Sakin Olsun

Sakinleştirici klorpromazinin (torazin olarak da bilinir) 1950'lerde piyasaya sürülmesi psikiyatride "psikofarmakolojik devrime" yol açan bir dönüm noktasını temsil ediyordu. Gerçekten de, klorpromazin sadece başarılı olmakla kalmadı - 1964 yılına kadar yaklaşık 50 milyon insan ilacı almıştı - aynı zamanda gelişimi, anksiyete ve depresyon tedavisinde kullanılan sonraki nesil ajanlara da zemin hazırladı. Ayrıca, nörotransmiterler ve reseptörleri üzerindeki etkilerinin karakterizasyonu, beyinde dürtülerin bir nörondan diğerine nasıl geçtiğine dair içgörü sağladı ve bilim adamlarının akıl hastalığı ve biliş anlayışında büyük ilerlemelere yol açtı.

Diazepam (Valium), anksiyete semptomlarını azaltmak için yaygın olarak kullanılan bir benzodiazepin ilacıdır.

4 - Kimyasal Savaştan Kansere

Azot hardalları 1920'lerde ve 30'larda kimyasal savaş ajanları olarak geliştirildi. Ancak 1940'lara gelindiğinde, mekloretamin olarak da bilinen bu bileşiklerden en az birinin, HN-2'nin, kansere karşı, özellikle insan lenfomalarına karşı mücadelede, Mihver ve Müttefik güçler arasındaki mücadelede olduğundan daha uygun olduğu anlaşılmıştı. 1949'da mechlorethamine, ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından kanser tedavisi için onaylanan ilk ilaç oldu.

Bir dokunuş hazırlığında Burkitt lenfoma hücreleri, bir tür hücre bazlı tanı tekniği

3 - Yani Retro-Yani Antiretroviral

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin 1987 yılında daha yaygın olarak AZT olarak bilinen zidovudin'i onaylaması, HIV/AIDS tedavisinde bir dönüm noktasıydı. Hastalığı tedavi edemese de, ilacın AIDS hastalarının yaşamlarını uzattığı bulundu. Aynı zamanda, HIV/AIDS tedavisinin temel taşı haline gelen bir grup antiretroviral ilaç olan nükleosid ters transkriptaz inhibitörlerinin ilkiydi. Bu ilaçlar sayesinde ve belki de en önemlisi, dünya çapındaki ülkelerde bu ilaçlara erişimin artması nedeniyle, AIDS'ten kaynaklanan yıllık ölüm sayısı 21. yüzyılın başlarında azaldı.

2 - Nüfus Kontrolü

1920'lerin başında Avusturyalı bilim adamı Ludwig Haberlandt, hormonların hayvanlarda etkili bir doğum kontrol aracı olarak kullanılabileceğini öne süren bir makale yayınladı. Kesin olmamakla birlikte, doğum kontrolünün tabu olduğunu düşünen meslektaşlarının ağır eleştirilerine rağmen, kısa bir süre sonra klinik deneylerde bir hormon preparatını test etmiş olabilir. Ancak Haberlandt'ın çalışmaları, 1932'de intiharıyla aniden sona erdi. İnsanlarda hormonal kontrasepsiyonla ilgili daha fazla klinik denemenin yapılmasından önce yirmi yıl geçti ve bu denemeler büyük ölçüde sosyal aktivist Margaret Sanger'in teşvikiyle yapıldı. İlk doğum kontrol hapı 1960 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde onaylandı.

28 Günlük doğum kontrol hapı paketi.

1 - Hayat Kurtaran Bir Kirletici

1928'de İskoç bakteriyolog Alexander Fleming, küfle kirlenmiş bakteri kültürü plakalarını sterilize etme sürecindeyken küf kolonilerini çevreleyen açık bölgeleri fark etti. Bakterileri öldürmekten sorumlu küf toksini, Avustralyalı patolog Howard Walter Florey ve İngiliz biyokimyacı Ernst Boris Chain'in daha sonra başarılı bir şekilde izole ettiği ve tartışmasız dünyanın en etkili canlı kurtarıcı antibiyotiği haline gelen şeyi üretmek için saflaştırdığı penisilin olduğu ortaya çıktı. Tesadüfen, Fleming kontaminasyonla gelişiyor gibi olduğunu gördü - 1921'de antiseptik enzim lizozim hakkındaki diğer büyük keşfi, yanlışlıkla bir kültür tabağını kendi soğuk mikroplarıyla kontamine ettikten sonra yapıldı.

Penicillium notatum, the source of penicillin

 

Enes UYGUN

Bloga dön